Domácí plastelína se šablonami

06_BB_plastelinaDomácí plastelínu pro nás vyráběla Petra… Tady její popis aktivity:

 

Pro pytlíkovou výměnu jsem vyráběla domácí plastelínu a šablony. Plastelínu jsem vařila podle tohoto receptu. Pro 23 balíčků jí vyráběla ze 4-násobné dávky (vařila jsem vždy nadvakrát, větší množství by se už dalo špatně míchat). Ze zkušenosti doporučuji používat sypké potravinářské barvy. Jednou jsem použila gelové, a plastelína lepila.

V každém balíčku jsou 4 barvy (žlutá, červená, modrá, zelená), myslím, že to vycházelo kolem 80g od každé barvy na balíček. Plastelína je vyrobená jen z jedlých surovin, dle složení by měla být „nepoživatelná“, ale naše skoro-dvouleťačka s tímto až tolik nesouhlasí a občas ochutná.

K plastelíně byly přidané také šablony, na které můžou děti z plastelíny vytvářet různé předměty a detaily. Šablony jsem malovala sama. Další šablony lze stáhnout z internetu. Já používám Google Images a heslo: „Play doh mats“ nebo „Play dough mats“.

Plastelína a šablony

Plastelína:

– Je domácí výroby, vyrobená pouze z jedlých surovin, barvená potravinářskými barvivy.

– Nejlépe se uchovává v ledničce v igelitovém pytlíku či plastové dóze.

– Pokud se nechá dlouho na vzduchu, oschne. Buď stačí plastelínu pořádně promačkat, nebo oschlé místo odstranit a se zbytkem se dá dál pracovat.

– Plastelína se dá vyvalovat na plastovém podkladu – igelitový ubrus, plastový stolek, vykrajovat, používat jako normální plastelína. Pokud se výrobky z ní nechají na vzduchu, vysráží se na povrchu sůl.

– Z oblečení jde plastelína vyprat, barvy nenechávají skvrny.

– Recept: www.brydova.cz/napady/ostatni-/117-domaci-modelina-pro-deti .

 

Šablony:

– Na šablony může dítě lepit plastelínu podle vlastní fantazie, napsaných či libovolně upravených zadání.

– Další šablony najdete, pokud si do Google Images zadáte heslo: „Play doh mats“ nebo „Play dough mats“ (ve vytištěné verzi je překlep, ale Google dokáže najít i s překlepem).

 

Mřížka 4×4

– Barevné sudoku – mladší děti doplňují barvy, aby se neopakovaly v řádcích nebo sloupcích. Starší děti můžou doplňovat, aby se barvy neopakovaly ani v řádcích, ani ve sloupcích. Dospělý může některé okénka vyplnit předem.

– Paměťová hra – na jednu mřížku se umístí do několika okének plastelína, dítě si vzor prohlédne a zkusí ho zopakovat na svojí mřížce.

– Piškvorky – každý hráč má 1 barvu, hraje se na 3 vítězné.

– Opakování/doplňování vzoru – na první mřížku se umístí barevný vzor, dítě ho opakuje na mřížce druhé. Pokud dospělý nějaký obdélníček vynechá, dítě se snaží doplnit správnou barvu. To samé jde i s jednou mřížkou.

 

Přejeme Vám, abyste si s plastelínou užili spoustu zábavy ;o)

Petra, Sára a Bára

Komentáře
  1. Klarchen napsal:

    To je super nápad! A ty fotky, jak se to vaří…to je alchymie:)

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.