Akce „Pytlíky“ – Hmatové pexeso

Hmatové pexeso připravovala Klára, tak že i jí moc moc děkuji nejen za připravení aktivity, ale také textu a fotek pro vás… 🙂 Opět kopíruju její příspěvek.

 

Aktivita k rozvoji hmatu, ale lze využít i na barvy a tvary. Inspirováno tímto

Možnosti využití:

• Hrát jako normální pexeso
• Dát dítěti se zavřenýma očima vždy dvě kartičky, aby po hmatu poznalo, zda se jedná o stejný tvar.
• Dát dítěti se zavřenýma očima 1 kartičku, aby po hmatu poznalo a pojmenovalo, co je to za tvar.
• Dát dítěti se zavřenýma očima 1 kartičku a pak hromádku ostatních, ze kterých po hmatu vybere tvar, který je na té první kartičce.
• Pro pokročilé: Dítě se zavřenýma očima roztřídí kartičky tak, aby vždy 2 se stejným tvarem byli na sobě (tj. nejen musí poznat tvar, ale musí si i pamatovat, kam tento tvar dalo, aby až najde kartičku se stejným tvarem, vědělo, kam ho dát). Tuto verzi jsem hrála jako dospělá, nedokážu odhadnout, v jakém věku je to zvládnutelné….
• A jistě i další možnosti, které mě hned nenapadli….

Obměna – pro menší děti mě napadlo hmatové pexeso, kde by nebyly tvary a barvy, ale celá jedna plocha kartičky by byla pokryta nějakým materiálem (filc, samotný karton, smirkový papír, alobal, bublinková folie…) – ale nemám vyzkoušeno.

Výroba: kolečka o průměru 5 cm jsou vystříhaná z tvrdého kartonu, tvary vystříhané z barevného filcu nalepené lepidlem Herkules.

Vedlejší produkt pro kočku 🙂

Vzhledem velkému množství vystříhaných koleček z kartonu nám zbyla hromada ostřižků, které se ukázali jako výborné házecí hračky pro naší kočku. Je to bezpečná alternativa pro domácnost s plazícím se miminkem. Když nějaký zapomenutý odstřižek najde, nehrozí, že by se jím zadusilo (dřív jsme házeli lískové oříšky a víčka od petek a z nich jsem teda měla strach a nevěděla čím nahradit), maximálně ho v puse rozmáčí:)

Komentáře
  1. Silvie napsal:

    Já dělala to hmatové pexeso s tou bublinkovou fólií, flísem, riflovinou… Kolečka jsem nastříhala a nalepila do víček od výživ. Zatím poznáváme po hmatu a zrakem. Později zavazovat oči. Takové tvary mě nenapadly, později také vyzkoušíme. Díky. Si

    • Lucie napsal:

      Já děkuju za tip na víčka… 🙂 To je super nápad!

      • Silvie napsal:

        To není tak úplně můj nápad. Měla jsem sice něco takového v hlavě, ale k aplikaci mě přiměla Mili ze stránek Montessori doma. 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.