Akce „Pytlíky“ – Stínové obrázky

Aktivitu připravovala Marcela a tady její text k ní… (soubory, které vytvářela jsem umístila na google docs, tak že tady je odkaz na kompletní složku, kterou pro nás Marcela připravila).

STÍNOVÉ OBRÁZKY (ovoce,zelenina,oblečení,hudební nástroje)

Aktivita procvičuje zrakové vnímání, rozlišování tvarů a schopnost odlišovat rozdíly ve tvarech. Je také vhodná k rozvoji slovní zásoby.

Dítě se orientuje v černobílé předloze a přikládá barevné obrázky na příslušné černé stíny. Menším dětem je vhodné dát k dispozici jen 1 hrací kartu s černými stíny a k tomu příslušné barevné obrázky. Větším dětem je možné dát více hracích karet a k tomu pomíchané příslušné barevné obrázky. Po přiložení barevných obrázků nebo v průběhu jejich přikládání je možné klást dítěti různé otázky související s obrázky.

K výrobě této aktivity je možné pracovat už se zhotovenými předlohami staženými z internetu (zde nebo zde) nebo si vyrobit své vlastní. Pro vlastní předlohy jsem použila obrázky z dětské encyklopedie. Vybrané obrázky jsem vždy 2x ofotila černobíle. Na jedné kopii jsem obrázky zabarvila černým fixem a na druhé kopii jsem je barevně vymalovala (samozřejmě se místo vymalovávání dají obrázky barevně ofotit na kopírce). Stínové obrázky jsem pak jednotlivě vystřihla a nalepila na prázdný papír, aby vznikla hrací karta s 9 stíny. A pak už stačí jen vše zalaminovat.

 

Další využití stínových obrázků


Pexeso 
Domino                                                                                                                                                                         
Barevné obrázky se mohou také vkládat do prázdné tabulky (bez stínů) podle pokynů, např. do prvního řádku vlevo polož … , polož do třetího řádku na druhé místo … , mezi… pod… nad… zleva… zprava…

Komentáře
  1. Děkuji, za odkaz na mé stránky. Ve škole už rok nepracuji, ale jsem ráda, když jsou moje materiály využívány.
    Jen škoda, že ve 3. odkazu, který je označen, že se jedná o Marceliny materiály, jsou k dispozici opět jen stažené materiály z mé stránky a z doporučeného zahraničního webu.
    Určitě by nebylo špatné dát k dispozici vlastní materiály, pokud nějaké vznikly/vzniknou.
    Pavlína

    • Lucie napsal:

      Moc Vás zdravím, Pavlíno… 🙂 Omlouvám se za chybičku. Asi jsem to špatně pochopila, nijak jsem to nekontrolovala. Třetí odkaz jsem stáhla… 🙂 L.

  2. Lucie napsal:

    Na začátku blogu je nově vložený odkaz na celou složku materiálů od Marcely. Díky za to!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.