Akce „Pytlíky“ – Šněrovací botička

Botičku pro nás dělala Vlaďka… a text k ní připravila také ona… 🙂 Díky za obojí!

Aktivita je vlastně taková víceúčelová hračka. Jednak je krásně měkounká, takže dítě se s ní může hrát v podstatě jako s plyšovou hračkou (z neživých předmětů jsou třeba plyšové mašinky, autíčka, apod.), ale zároveň je to i aktivitka na procvičování provlékání tkaniček měkkým materiálem. Starší děti pak můžou cvičit zavazování tkaniček a později i jiné druhy uzlíků nebo vyplétání tkaniček. Návodů je na internetu nespočet. 

Botička je šitá a je vyrobená z dostupných a levných materiálů. Nejdražší na celém projektu byly niklové průchodky a paradoxně tkaničky. Jedna botička by se dala udělat z materiálů, které má skoro každá ženská doma. Jediné, co asi doma nikdo neskladuje, budou ty průchodky a těch se pořídí sada přibližně za 40 Kč.

Jelikož jde o hračku vlastní konstrukce a při šití jsem nefotila, pokusím se postup vysvětlit.

Použila jsem:

–         klasickou tkaničku
–        staré rifle,
–        fleesovou deku z IKEA (na jednu botičku je to hodně, takže můžete použít obyčejnou bavlněnou látku nebo rozstříhat nějakou vyřazenou fleesovou deku nebo mikinu, protože flees je měkčí)
–        průchodky  (dají se sehnat v každé švadlence)
–        polyesterovou výplň z IKEA (ale dájí se použít třeba odstřižky z látek)
–        5 cm široký, a cca 45 cm dlouhý proužek bavlněné látky (je možné nahradit např. šikmým proužkem nebo úplně vypustit)
–        Kromě toho ještě potřebujete nůžky, špendlíky, jehlu a nit a šicí stroj.
–        Střih si každý může udělat sám od ruky podle těchto instrukcí: Z papíru jsem vystřihla ovál asi 15 cm dlouhý a 7cm široký v nejširším místě (na podrážku) a předlohu na fleesové tělo botičky a riflový plášť botičky přibližně podle obrázku.

Nejprve jsem vystříhla z fleesu tělo botičky. Předlohu jsem obkreslila na složenou látku, přičemž ohyb se dotýkal krátké čárkované strany předlohy. Vyšel mi tenhle tvar dvojitě přehnutý na nejkratší straně a v tomto stavu jsem sešila dlouhou stranu podle oblouku až k zubu. Ze zubu se stane díra, kterou je třeba stisknout kolmo ke švu a sešít, takže vznikne jakési T. (Tento krok zajistí širokou patu).

Dále jsem si udělala lem z bavlněné látky.  (Je ale možné použít kupovaný šikmý proužek nebo riflovinu jenom dvakrát začistit.) Proužek látky se přehne podélně napůl (rubem dovnitř) a přežehlí. Poté se rozevře a obě poloviny se ještě jednou přehnou napůl směrem dovnitř (tedy rubem dovnitř).  Tímto jsem olemovala riflový plášť po celém obvodu kromě dlouhé rovné strany.  Aby to nebylo moc práce, prostě jsem šila přes všechny vrstvy s riflovinou vloženou dovnitř proužku. Jde to udělat i hezčí, že nit není vidět, ale je to piplačka. Návodů je spousta na youtube. 

Jako další krok jsem do olemované rifloviny udělala dírky a zpevnila průchodkami podle návodu na blistru.

Pak je potřeba všechno složit dohromady. Je potřeba vzít fleesovou vrstvu švem ven, vložit do ní riflovou vrstvu tak, aby rubem přiléhala k lícové straně fleesu a vycentrovat, aby nám vznikla otevřená špička. To celé se zavře fleesovou podrážkou a zašpendlí, aby se to neposouvalo. Všechny tyto vrstvy se pak sešijí kolem dokola a nechá se jen otevřená špička (kde není riflovina). Riflovina tedy bude všitá do švu mezi fleesovou botičku a podrážku.

Celá botička se přes otevřenou špičku převrátí na lícovou stranu a vycpe polyesterovým vláknem, zbytky látek nebo čímkoliv jiným. Špičku je pak nutno ručně zašít. Pak už stačí jen provléknout tkaničky a je to.

 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.