Slova na matičkách

Jedna z aktivit naší druhé pytlíkové výměny… Pro nás vyrobila a pro vás napsala Katka Částková… 🙂 

 

Moje aktivita vycházela z nápadu na webových stránkách http://michellescharmworld.blogspot.cz/2011/04/my-spin-and-spell.html.

Na výrobu jsem potřebovala jeden velký šroub se závitem 10, šest matiček se závitem 12 a dvě matičky se závitem 10. Na popisování jsem použila lihovou fixu.

Teď už bylo jen vybrat písmena. Zjistila jsem, že nejčastěji se vyskytujícími písmeny v češtině jsou N, T, S a V. Proto jsem zvolila matičku se samohláskami (A, E, I, O, U, Y), pak jednu sadu s N, T, S, V a K, L a  na druhé jsem k N, T, S, V přidala písmena P, R. Samohláskovou matičku jsem psala černou barvou, a souhláskové sady jsem napsala jednu červenou a druhou zelenou fixou.

Na internetu jsem našla stránky na pomoc pro hru slovní fotbal http://www.slovni-fotbal.ptakoviny.biz/hledani-slov.php, kde lze zadáním písmen vygenerovat veškerá možná slova, a to třípísmenná, čtyřpísmenná, pětipísmenná a šesti- či vícepísmenná. Zde jsem také zkoušela různé variace písmen a zjišťovala tak, které kombinace vytvoří nejvíce možných slov. Nalezená slova jsem poté vložila do excelovské tabulky a vytištěné jsem je přiložila k šroubu s matičkami.

Ze seznamu slov jsem zjistila, že pro jejich vytvoření musím mít tři matičky se samohláskami, dvě souhláskové variace s K,L a dvě souhláskové variace s P,R.

Postavením matiček s písmeny za sebe a jejich otáčením lze tvořit vybraná slova. Podle počtu a volbě matiček získáme různá slova o různé délce.

Přeji hezké tvoření slovní zásoby s dětmi. 🙂

Komentáře
  1. gábina napsal:

    to je super!!!!!!!!!!
    budeš lucko pouštět do éteru více z aktivit. bohužel kvůli porodu jsem se nenahlásila 🙁

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.