Herbář listů stromů a keřů

herbarHerbář pro nás utvořila Pady. Tady její popisek!

Byl zrovna podzim, listí se krásně vybarvovalo a lákalo k brouzdání, sbírání a hraní.

Proto mě zaujala tato aktivita a pustila jsem se do ní.

Pomalu však listí ze stromů začalo opadávat a já netušila, jaké to bude dobrodružství sehnat tolik druhů listů a stihnout to, dokud jsou ještě nějaké pěkné reprezentativní listy na stromě. Nejdříve jsem si musela ujasnit jaké stromy budu hledat a kde je budu hledat. Úplně to nevyšlo tak, jak jsem chtěla. Jírovec jsem už v té době nemohla žádný neopadaný najít a překvapilo mě, jak hrozně jsou si podobné listy Jasanu a Bezu. To jsem nečekala, ale zjistila jsem to až ve fázi, kdy už to nešlo změnit. Listy jsem tedy nasbírala, vylisovala, přiložila na bílý papír A5 a zalaminovala. Dlouho jsem řešila jak a jestli listy popisovat jménem a jak je svázat nebo nesvázat dohromady. Nakonec jsem popsala lihovou fixou na fólii, aby to šlo popř. smazat, kdyby to tam někdo nechtěl, nebo chtěl s dítětem později přiřazovat list k názvu. Svázala jsem nakonec volně s mašličkou, aby se dalo zařadit do herbáře, nebo připevnit na kolečko, nebo volně rozložit po zemi. Musím říct, že jsem si při přípravě této aktivity sama dost prohloubila cit pro poznávání jednotlivých stromů:-)

Herbář je určen především k přiřazování listů ke konkrétním stromům a keřům na výletech do přírody, parku nebo v blízkém okolí bydliště. Dá se ale použít i na domácí přiřazování k třísložkovým kartám, plodům stromů, kůře, později k přiřazování názvů.

My jsme doma zkoušeli s našimi třísložkovými kartami a s částí hry pexetrio, plody máme zatím jenom nějaké, které se ještě stihli posbírat:-)

A těšíme se až to budeme moci vyzkoušet v přírodě.

Komentáře
  1. Alinka napsal:

    Moc pěkné … přiznám se, že tohle bych se měla napřed pořádně naučit sama, než budu stromy poznávat s dětmi. A tenhle způsob se mi moc líbí.
    Chtěla jsem se jen zeptat, zda by nebyly ke stažení ty malé obrázky plodů a stromů, abych si ušetřila čas hledáním. Děkuju mockrát.

  2. Patlalca napsal:

    Pěkné, jenom se chci zeptat od jakého věku dítěte je tato aktivita vhodná. Moc děkuji.

    • Lucie napsal:

      Moc vás zdravím, myslím, že ji lze využít různými způsoby v různém věku dítěte. Záleží také na dítěti, co ho zrovna zajímá. My využíváme až teď, ve čtyřech letech. Ale je to spíše tím, že Kubu nikdy stromy moc nebraly… 😀 (ale to je hodně způsobené maminkou… 🙂

  3. Iveta napsal:

    Také užitečné-Karty pro herbář

  4. Iveta napsal:

    http://www.fastshare.cz/4677480/karty-pro-herbar.xlsx#

    zmáčnout tlačítko POMALÉ STAŽENÍ

    poté opsat kód a zmáčknout znovu POMALÉ STAŽENÍ

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.