Cukr jako příčina slz a nerviček?

Před několika dny jsem četla článek o vlivu toho, co děti jedí, na jejich chování… Nedávala jsem tomu takovou důležitost, protože Kubí je většinou celkem bezproblémové klidné dítě. Tak že jsem článek hned vypustila z hlavy. Poté jsem si na něj vzpomněla, když jsme byli u babičky a Kubí snědl cukru za pár hodin víc, než za předchozí týden a stalo se z něj dítě, které jsem nepoznávala…

Nechci tím říct, že byl nějak otřesný… 🙂 Byl celkem v pohodě, jen byl rozjetý na plné obrátky, ukrutně rychle ztrácel trpělivost, byl napnutý, střídali se mu nálady tak, že když by to byl dospělý, tak si řeknu, že na něčem jede… 😀 Teď samozřejmě nechci tvrdit, že to bylo způsobený jen cukrem v krvi… Určitě tam hrálo roli spousta věcí, každopádně mě to zarazilo, vzpomněla jsem si na již zmiňovaný článek a večer se k němu vrátila.

Nevím, jak moc jsou informace pravdivé, v tom smyslu, že každá studie a výzkum se podle mě dá dělat tak, že vždy ten, který se chce dobrat k nějakému výsledku, se k němu nějak dobere… Ale když jsem se o tom bavila s pár lidmi okolo, s učitelkami z mateřských školek a přečetla si informace z víc zdrojů, vypadá to, že na tom přeci jen něco bude… Tak že… co píší?

Čokoláda a sladkosti snědené nalačno místo řádného jídla (nebo nedoplněné dostatečným množstvím bílkovin) prudce zvyšují množství cukru v krvi. Dítě je během deseti až patnácti minut plné energie, ale inzulin příliš vysokou koncentraci cukru vzápětí snižuje na bezpečné množství. Přibližně po půl hodině dochází k prudkému poklesu hladiny cukru v krvi, která je nižší než před snědením pamlsku. Může se jednat až o hypoglykemii, která se projevuje agresivitou, úzkostí a neklidným chováním, tedy zvýšenou, neúčelnou pohyblivostí, ztrátou koncentrace.

Děti jsou obzvláště citlivé také k potravinovým přísadám, protože jejich organismus včetně mozku není dosud plně vyzrálý. Některé přísady snižují v mozku koncentraci dopaminu a noradrenalinu, což může u některých dětí vést k hyperaktivitě.

 

Jo a vůbec se to téma netýká jen dětí…

Takže… nevím, kolik je na tom pravdy, na kolik jídlo opravdu ovlivňuje chování dětí… 🙂 Je mi jasné, že chování našeho Kuby většinou ovlivňuje dalších milion věcí… Ale proč je cpát zbytečnými cukry a nezdravými věcmi, že? Máte zkušenosti? Názor na toto téma? Pište… 😉

Komentáře
  1. Teri napsal:

    Mám úplne rovnakú skúsenosť. A teda verím tomuto na 100 %, niektde som o tom čítala, že cukor spôsobuje plačlivosť, zlú náladu a tak som si to dala dohromady. Konkrétne sa nám stalo toto.. maličký si na raňajky vypýtal kompót od babičky (sladený samozrejme), zjedol iba to, .. nasledoval plač pre všetko, hoci inokedy nie je vôbec plačlivé a nespokojné dieťa. Má tri roky. Odvtedy viem, že sladkosť na raňajky určite nie.. a že cukor môže toto spôsobiť.

  2. Dani napsal:

    Ahojte, ja mam podobnu skusenost s bananom…napriek nespornym kvalitam tohoto ovocia davam palec dole bananu na ranajky…

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.