Podzimní výměna pytlíkových aktivit

A je to opět tu…

Omlouvám se všem, komu jsem napsala, že letos už výměnu dělat nebudeme… 🙂 Nakonec jsem se nechala přesvědčit a také dostala nabídnutou pomocnou ruku od holek z eshopu, tak že jdeme do toho… 🙂

 

PhototasticCollage-2015-09-21-12-35-15Co jsou pytlíkové aktivity a jak probíhá jejich výměna?

Pytlíkové aktivity jsou jednoduché aktivity pro naše děti, které nám krapet usnadní život. Když potřebujeme jít k doktorovi, zabavit dítě v autě či ve vlaku, nebo prostě chceme dítku připravit hezké prostředí plné smysluplných aktivit doma. Ale není jednoduché je vyrábět všechny na vlastní pěst. Nákup materiálu (většinou ve větším množství, než potřebujeme), čas věnovaný zjišťování, co vyrábět a jak… Samotná výroba. Výměna je o tom, že se dá dohromady cca 20 maminek ve skupince věkově podobných dětí, které se dohodnou na tom, co by byly ochotné vyrobit a každá vyrobí svou aktivitu tolikrát, kolik je členů ve skupině. Takže např. každá dělá jednu dvacetkrát a dostane zpět dvacet různých.

Během našich výměn jsme se dohodli, že se budou vyrábět pomůcky, které jsou trochu složitější na výrobuVynecháváme aktivity založené na vytištění a zalaminování (a jím podobné), které si může udělat každý doma sám bez většího úsilí. Snažíme se, aby aktivity byly vyrobené z různých materiálů – filc, pěnovka, látky, dřevo… Aby byly estetické, pro dítko přitažlivé a hlavně smysluplné!

Výměna se dělá ve třech různých věkových kategoriích. 1-3 roky, 3-6 let, 6-9 let. Je možné se přihlásit do více kategorií a vyrábět ve dvou skupinách. Je ale potřeba pamatovat na to, že je to velmi časově náročné a opravdu nejde, aby někdo uprostřed vypadl – je to potom komplikace pro celou skupinku!

Koordinace, komunikace a řešení všech dotazů a výběru aktivit bude probíhat na facebooku v rámci uzavřených skupin. Bohužel, oproti minulým výměnám – nejsem již schopna zajišťovat komunikaci pro ty, kteří na facebooku nejsou a nechtějí být. Pokud se chcete výměnu zúčastnit, je třeba si profil (klidně na ten krátký čas) zřídit a potom klidně zase zrušit.

 

KenaKomu budeme letos pomáhat?

V minulých výměnách vždy každý vyráběl o jednu aktivitu více. Já jsem potom od každé aktivity jeden kousek odvezla do Keni (na několikrát, do několika škol na různých místech). Bohužel po výměně z loňského podzimu jsem došla k závěru, že ne všechny aktivity se v Africe hodí (např. čistě české) a bohužel také ne vždy se podaří je do Keni dopravit (omezená váha do letadla). Proto rozhodnutí z minulého kola výměny je takové, že aktivity rozdělíme na ty, které poputují do Afriky a ty, které se prodají. Z prodeje se následně nakoupí např. knížky do knihoven v našich školách v Keni. Zde je seznam projektů, které tímto podpoříme.

Tato podzimní výměna bude mít také tento bonus a stejné vyřešení (prodej pomůcek – nákup knížek, odvoz některých aktivit do Keni).

Proto každý, kdo se do výměny hlásí, by měl vědět, že bude vyrábět o jednu aktivitu více.

 

Jaká máme pravidla ve výměně?

–          Je třeba myslet na věk dětí, pro které se vyrábí a smysluplnost aktivity…
–          Cena pomůcky by měla být okolo cca 30Kč/kus. Záleží na dohodě mezi účastníky skupinky.
–          Je nutné dodržovat termíny!! Velmi nutné…
–          Je potřeba nafotit a popsat celý výrobní proces pro ostatní. Tento popis dám později na blog.
–          Účastníci souhlasí, že fotky a videa vyrobených pytlíkovek použijeme na blogu, či eshopu (www.MontessoriHracky.cz) pro další inspiraci pro maminky.

 

koláž 1KALENDÁŘ: 

Přihlašovat se můžete do 13.10. 2016 – do tohoto dne nebudu utvářet žádné skupinky, jen budou chodit přihlášky. Následně podle počtu přihlášených lidí se rozdělíme.

Do 17.10. se rozdělíme do skupin, já založím skupinky na facebooku a vy budete moci diskutovat aktivity na výrobu. Do 23.10. by měl mít každý jasno, co bude vyrábět (po konzultaci s ostatními ve skupince na facebooku, aby se to všem líbilo a aby se nápad neopakoval). A zapíše svou aktivitu do připravené tabulky.

Do 18. listopadu by měly být aktivity hotové u nás! Času je tentokrát MÁLO! Tak že prosím opravdu dobře promyslete, zda to zvládnete…

Hned jak budu mít vše, budu rozesílat zpět… :-)

Přihlašovat se můžete zde

 

Těším se!

Krásný den!! :-)

 

Komentáře
  1. Věra Danišová Valešková napsal:

    Skupinka 1-3roky, mam dcerku 1,5roku

    • Lucie napsal:

      Moc vás zdravím, pokud se chcete zúčastnit, je NUTNE SE NAPSAT DO TABULKY (viz text). To je jedine misto, ktere budeme brat v potaz… 🙁 Díky!

  2. Jana napsal:

    Dobrý večer,

    přesně nevím jak to funguje, chtěla bych se zúčastnit poprvé, aktivity pro vyrábění si musí každý vymyslet nebo budou nějak vybrány a každý pak jednu z nich zhotoví? Děkuji za odpově%d.Jana

    • Lucie napsal:

      Většinou člověk přijde s nějakými návrhy (cca. 5 návrhy) – tipy pro inspiraci pošlu všem. A ostatní ve skupince si potom vyberou, který z těch návrhů se jim líbí nejvíc.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.