Potopí se, nebo plave?

Tak tato aktivita je takovou montessori klasikou a u nás samozřejmě hitem, protože se jedná o práci s vodou… Které dítě nemiluje vodu?

Nepotřebujete k přípravě téměř nic… Stačí mít nápisy (plave, potopí se) – ideálně v nějaké voděvzdorné formě (např. zalaminovat), nádobu s vodou a předměty, které dítko bude do vody dávat (ideálně, aby bylo stejné množství těch, které se potopí a těch, které budou plavat). Když byste k tomu měli ještě něco, čím dítko bude předměty z vody lovit (např. nějaké sítko) a žínku, se kterou bude utírat vodu vylitou okolo, tak máte vyhráno.

Nejlepší je samozřejmě si s vodou hrát v létě, venku, kdy nemusíte řešit, aby váš byt neskončil pod vodou. Každopádně u nás si s tím hlavu moc nelámeme a aktivity s vodou děláme i v zimě. Jedna možnost je nastěhovat se do vany, druhá možnost (námi volená), je tácek, na kterém jsou umístěny všechny předměty, aby byla jasně ohraničená plocha pro práci.

Dítko nejdřív zkouší hádat, zda se předmět potopí, nebo zůstane na hladině. Pak si to vyzkouší. Při prvních pokusech samozřejmě vůbec netuší a hádá. Další pokusy už jsou více přemýšlivé. Už zvažuje materiál, váhu, tvar… Upřímně doporučuju, abyste si cvičení vyzkoušeli spolu s dětmi – sama jsem se divila, když jsem se několikrát hezky sekla… 🙂

Tagy:
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.