Sluneční soustava z filcu

planety8Nádherné filcové planety pro nás připravila Terezka Kopřivová. A text je také od ní… 🙂

 

Jsem v podstatě líný rodič, který rád zabaví dítě, aby byl doma klid. Mám za to, že děti nezlobí, jen díky svému věku jsou moc aktivní a tím, jak se vše snaží zkusit, nebo když neví jak se zabavit (alespoň na 5 minut) sami, tak to vypadá, že zlobí.

Dětská mysl je jako houba a to, co doma vidí, ať už vztahy, hraní, ale i mluvu či styl života, to vše do sebe nasáknou a formují se. Proto ráda se svými dětmi něco podnikám, hraji si nebo něco tvoříme či se starší dcerkou děláme dětské pokusy pro radost. Když mě Lucka oslovila, zda se přidám do výměnných aktivit, ráda jsem souhlasila, ale potřebovala jsem tipy, co vše je aktuální, žádané či možné. A v tom širokém seznamu jsem se našla. Filcové planety.

Pamatuji se, že jsem jako dítě byla zvědavá, jak to chodí a mamka byla nucená s pomocí různých míčků a balonků obíhat lampu v pokojíku a ukazovala mi, jak to vše obíhá. Proto jsem se rozhodla vytvořit sluneční soustavu z filcu.

Barvu filcu jsem se snažila vždy vybrat, aby odpovídala opravdové barvě dané planety, eventuálně došít na ni to, co je pro danou planetu typické a vlastní. Bohužel nešla udělat kulička, takže jde o zploštělé planetky, ale snaha byla :).

Postup je jednoduchý, níže je na jednu sluneční soustavu:

Ke každé planetě se nastříhají kolečka z filcu (já použila 4 velikosti planet plus pátá největší velikost Slunce). 2 kolečka na jednu planetu – Slunce největší, Jupiter a Saturn největší kolečko planet, Uran a Neptun o něco menší než předchozí, Venuše a Země – střední  velikost, Merkur a Mars nejmenší velikost.

Na kolečka planet jako je např. Jupiter se přišijí ještě pásky a „oko“, nebo ručně např. kontinenty u Země.

Pak se kolečka sešijí k sobě a nechá se prostor pro nacpání náplně.

Po nacpání se vše dozašije, došijí se detaily, které je lepší udělat ručně (např. póly u Země), nebo nalepit (víry na Neptunu).

K Zemi jsem dokoupila PomPom kuličky. Do každého pytlíku jsem dala 2 velikosti, kvůli držení, jsou malé.  Ke každé soustavě jsem vytvořila ještě jako „dárek“ filcovou raketu, aby dobrodružství mohla začít.

Zároveň jsem na internetu vyhledala různé informace o planetách, zajímavosti, které si každý může ještě sám doplnit vlastním hledáním. Každý známe svá dítka nejlépe a víme, co jej zajímá a také jak nejlépe mu podat informace, které chceme. Pokusila jsem se vytištěný text doplnit i třeba hrami, básničkami a říkankami, aby objevování planet bylo zajímavější, pro větší děti jsem vytiskla ještě zajímavosti o letech do Vesmíru.

A můžeme si hrát 🙂

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.